SILESHÅR

En liten mygga surrar fram över myren. Den flyger omkring liter här och var. Den dras neråt. Men sen landar den på en vacker blomma. Men vad har den där och göra? Det måste vara en hanne. Den verkar suga lite nektar eller så vilar den bara. Efter en stund tänker myggar flyga vidare. Den tar sats och... Men vad är det som händer? Benen sitter fast. Då tar myggan sats allt vad den har. Men den tappar ett ben och då sitter ena vingen också fast. Växten börjar sakta att röra sig. Nu har hela bladet slutit sig runt krypet. Insekten är inte levande längre. Den vackra blomman har slukat myggan.

 

Sileshår är en liten köttätande växt. Det finns 3 sorter av Sileshår i Sverige. Det är stor Sileshår och små Sileshår och rund Sileshår. Stor Sileshår är inte Sileshår stor, fast den heter stor Sileshår för att den är störst av alla Sileshår i Sverige ( den är inte större än ett långfinger). 

 

Om du går ut på en myr på en sommar dag kan du hitta Sileshår ibland. Sileshår fångar alla insekterna med klibbig vätska som sitter på hår som inte är längre än någon millimeter. Sileshår lockar till sig insekterna med  de klibbiga dropparna som sitter på håren. Insekterna tror att det är daggdroppar.

Så här går det till när Sileshår fångar en insekt och smälter den. Det hela börjar med att en insekt t.ex. en myra går förbi och ser Sileshåret. Den kanske tror att de klibbiga dropparna är daggdroppar. Så sätter den sig på bladet och fastnar. Håren börjar röra sig mot insekten då har inte myran någon chans att smita. Håren böjer sig runt myran och myran kvävs. Håren på Sileshår böjer sig runt insekten så att till och med vi människor kan se det. Hela bladet är snart slutet. När myran är död och fasttagen av håren som har förlorat sina droppar av myran som En Nyckelpiga försöker fly undan dödens käftar i ett Sileshårkämpade för att komma loss sprutar håren in som en matsmältningsvätska in i myran och myran börjar upplösas. När det har gått ca 2 dagar har Sileshåret löst upp insekten helt och hållet. Näringen som finns i insekten sugs in av växten. Det blir ett bra tillskott för plantan.

 

När myran är helt ursugen finns bara skinnet och benen och det den inte vill ha kvar. Så om du har ett Sileshår och hade lagt dit en myra och låtit den smälta myran i ca 2 dagar så skulle du kunna ta loss myran och klämma lite på den skulle det inte komma någon sås ur den. All sås och så är ursugen av växten. Myran ser helt oberörd ut, som om den sover,  men den är inte alls oberörd och inte sover den; den är död. 

 

Om du skulle gå in på en blomsteraffär är Sileshår inte så vanlig. Men ett Sileshår skulle kosta ca 60 kr i en blomsteraffär. Storleken är rätt lika på alla Sileshår så kostnaden är inte beroende av storleken utan bara på att Sileshår måste kosta någonting. 

 

Förr kallade man Sileshår för vårtgräs eftersom man kan använda Sileshårets vätska till att ta bort vårtor och fräknar och liktornar. 

 

En del sägner berättar att jungfru Maria stod och grät vid korset och då föll tårarna på gräset och så blev det Sileshår. Det tror inte jag på. Varför skulle tårarna då vara så klibbiga. Om det var så, så kan inte det förklara varför håren kom till och det kan inte förklara varför Sileshår finns på de flesta myrarna i Sverige. Jungfru Maria kan inte ha gått vid nästan varje myr i Sverige och ta med sig ett kors och gråta på gräs där. I alla fall var det inte Jungfru Maria som stod och grät vid korset så att Sileshåret blev till. 

 

I en del böcker där Sileshåret finns med står det att man blev odödlig om man drack Sileshårets vätska men tro inte på att man blir odödlig då! Men skaffa dig gärna ett Sileshår. Om du gör det kan du pröva att samla lite vätska från Sileshåret och lägga på din fräken eller vårta .Då efter ett tag försvinner vårtan eller fräknen.


Till startsidan